Nachtvlinder-blog

Maandag 24 mei 2021 - In april en mei erg weinig nachtvlinders op smeer

Het was even stil op dit blog, want ondanks 8 smeerpogingen sinds 1 april, was er in april en mei vrij weinig te beleven op het smeer. April en ook mei verlopen koud en nat en de natuur loopt weken achter. In april had ik slechts 3 bosbesuilen (na een piek op 22 maart met 107) en 2 voorjaarskortvleugelmotten (op 30 maart nog 12). Mei leverde tot nu toe 1 roesje en een voor mij nieuwe soort, het vogelwiekje. In de hoop op beter weer smeer ik de rest van mei in elk geval door t/m augustus, om een jaar rond te maken.

 

Donderdag 18 maart 2021 - Gevlekte wintervlinder op de Bullenkamp

Hoewel er nog weinig dennenuilen zijn gemeld dit voorjaar, heb ik toch een poging gedaan op de Hatertse Vennen. Met 40 ingesmeerde bomen had ik 10 nachtvlinders, waaronder kleine, dubbelstip- en tweestreepvoorjaarsuil en roodkopwinteruil. Geen dennenuilen, wel een gevlekte wintervlinder als nieuwe soort.

 

Maandag 8 maart 2021 - Volop voorjaarsuilen in het Vormersbos

Naast de vaste stamgasten van de afgelopen maanden bosbesuil (22), wachtervlinder (6) en zwartvlekwinteruil (10) had ik vanavond op mijn vaste smeerrondje 3 soorten voorjaarsuilen. Linksboven de dubbelstipvoorjaarsuil (7)), rechtsboven de tweestreepvoorjaarsuil (1). Van de kleine voorjaarsuil (rechtsonder) had ik er ook 7. Daarnaast waren er nog grote voorjaarsspanners (4) en een microvlinder, de oranje / lichte boogbladroller te bewonderen bij een temperatuurtje van 7 graden.